Uitjes in Friesland

landschappen in friesland

6 leuke uitjes in Friesland

Friesland is een prachtige provincie in het noorden van Nederland, bekend om zijn wijde landschappen, de Waddenzee en de talrijke plassen en meren. Er zijn vele leuke uitjes te doen in Friesland, zowel voor gezinnen als voor koppels of vriendengroepen. Hieronder heb ik een aantal suggesties voor uitjes in Friesland op een rijtje gezet:

1. Bezoek de hoofdstad Leeuwarden

Leeuwarden is de hoofdstad van Friesland en biedt tal van leuke bezienswaardigheden en activiteiten. Zo kun je bijvoorbeeld het Fries Museum bezoeken, dat alles vertelt over de geschiedenis en cultuur van Friesland. Ook is het leuk om een wandeling te maken langs de historische binnenstad, met haar oude grachten en mooie panden.

2. Ga op avontuur in het Friese Woud

Het Friese Woud is een prachtig natuurgebied in het noorden van Friesland, met friese bossen, heidevelden en meren. Je kunt hier heerlijk wandelen, fietsen of paardrijden. Er zijn ook leuke outdooractiviteiten te doen, zoals kanovaren of klimmen.

3. Bezoek een Fries dorpje

Friesland heeft vele leuke, kleine dorpjes die de moeite waard zijn om te bezoeken. Zo kun je bijvoorbeeld naar het pittoreske dorpje Hindeloopen gaan, met zijn kleurrijke huisjes en historische haven. Ook is het leuk om naar het dorp Grou te gaan, met zijn mooie plassen en pittoreske dorpsstraat.

het dorp sloten wat in friesland ligt

Kimswerd is het dorpje waar Grutte pier zijn standbeeld staat. 

4. Ga varen op de Waddenzee

De Waddenzee is een uniek gebied dat bestaat uit een aantal eilanden en is een belangrijk natuurgebied. Er zijn vele manieren om de Waddenzee te verkennen, zoals door middel van een boottocht of door te gaan duiken. Ook kun je op een van de eilanden verblijven en genieten van de prachtige omgeving.

5. Maak een rondrit langs de Friese Meren

Friesland heeft talloze prachtige meren, die een perfecte bestemming zijn voor een dagje uit. Zo kun je bijvoorbeeld een boot huren en een rondrit maken langs de meren, of kiezen voor een van de vele watersporten die hier mogelijk zijn.

6. Bezoek de Elfstedentocht-stadjes

De tocht leidt langs elf steden en dorpen in Friesland, die ook wel de Elfstedenstadjes worden genoemd. Deze steden en dorpen zijn:

 1. Leeuwarden (zwaard grutte pier)
 2. Sneek
 3. IJlst
 4. Sloten
 5. Stavoren
 6. Hindeloopen
 7. Workum
 8. Bolsward
 9. Harlingen
 10. Franeker
 11. Dokkum

Als je de Elfstedentocht wilt bezoeken, kun je naar een van deze steden en dorpen reizen om de sfeer van de tocht te proeven. In deze steden en dorpen kun je onder andere musea bezoeken, langs de prachtige grachten wandelen en genieten van het Friese landschap en de Friese cultuur. Houd er wel rekening mee dat de tocht alleen wordt gehouden als de weersomstandigheden het toelaten, dus het is aan te raden om te controleren of de tocht op het moment van je bezoek plaatsvindt.

Op zoek naar een leuk cadeau. Kijk eens op kindcadeauexpert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *