Grutte Pier “leaver dea as slaef”

Dit jaar op 28 oktober 2020, is het 500 jaar geleden dat Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier overleed. Momenteel wordt er gewerkt aan een film die de komende jaren vormgegeven zal worden.

Grutte’ Pier Gerfols Donia (1480-1520) was een vrijheidsstrijder die vocht tegen de graven van Holland toen zij besloten om Friesland te willen overnemen. De boer was een reusachtige man die beschikte over bovenmenselijke kracht.

Nadat een leger zijn vrouw doodde, ging Pier ten strijde tegen de gouverneur van Friesland, die hij als bezetter zag. Hij richtte zijn eigen leger op dat op de Zuiderzee Hollandse schepen begon te plunderen.

Welke acteurs spelen er mee in de film?

Degene die grutte pier zal spelen is Milan van Weelden. Hij heeft eerder in de musical “soof” gespeeld en voldoet volgens filmmaker Steven deJong aan de eisen van Grutte Pier. Hij heeft eerder in het buitenland gespeeld en heeft The Phantom of the Opera gedaan. De vrouw van Grutte Pier zal gespeeld worden door Elske de Wall. Zij heeft nog niet eerder in een film gespeeld en maakt dus haar acteur debuut. In onderstaande video is alvast een trailer te zien van de film.

Boerderij in brand gestoken voor film Grutte Pier

In april 2019 is er gebruik gemaakt van een Boerderij in Den Horn. Destijds is er deze boerderij in de brand gestoken. Deze zal gebruiks worden als openingsscène van een historische serie over de Friese held Grutte Pier. De serie wordt gemaakt door producent Steven de Jong, maker van films als De Hel van 63 en De Kameleon.

Wanneer de film uitkomt is nog niet helemaal duidelijk. Verwacht wordt dat het ongeveer nog tussen de 6 en 8 jaar gaat duren voordat film helemaal af is.