Grutte Pier Bier - Waar komt het vandaan?


Grutte Pier Bier dat vernoemd is naar Grutte Pier

Op 19 september 2014 hebben Michelle Beerstra, Menno Feenstra en Frans Filius van de Grutte Pier Brouwerij hun eerste bier gebrouwen. De Grutte Pier Tripel is een aangenaam 3 granen tripel die vernoemd is naar de vrijheidsstrijder en volksheld Pier Gerlofs Donia.

Het eerste bier waar de brouwerij mee begon is de Grutte Pier Tripel. Dit bier won direct al een aantal mooie prijzen zoals de World Beer Awards en de Beste Tripel van Nederland. Frans Filius en Renze Bil begonnen in 2015 onder de naam Grutte Pier hun eigen brouwerij. Inmiddels zijn ze zes jaar en meerdere bieren verder. Het bieraanbod van Grutte Pier is zo in 2020 al snel vergroot naar maar liefst 8 verschillende bieren.

De naam van deze bierbrouwerij komt dus vanuit de heldhaftige verhalen van de vrijheidsstrijder en volksheld ‘Grutte Pier’ die rond 1517 Friesland beschermde tegen de Saksen en Hollanders. Pier Gerlofs Donia was zijn naam en door zijn reusachtige gestalte en een bovenmenselijke kracht werd hij Grutte Pier genoemd. Er bestaan mooie verhalen over Grutte Pier. Bijvoorbeeld “Buter, brea en griene tsiis”, wie dat niet zeggen kan, is geen “oprjochte” Fries. Alleen echte friezen kont dit volgens hem uitspreken. Zo kon Grote Pier, zo wil het verhaal, zijn Friese vrienden van de Hollandse vijand onderscheiden. Hij zou zelfs met een een klap meerdere tegenstanders kunnen onthoofden met zijn zwaard.

Een portfolio van 8 bieren

Grutte Pier heeft in totaal 8 bieren in het portfolio die worden gebrouwen door verschillende bierbrouwerijen.

– Grutte Pier Tripel (7,5%
– Rodulf de Viking honingtripel (7,5%)
– Friese Boezem (7,5%)
– Grutte Pier Elixer (11,5)
– Kracht in de nacht (10%)
– Grutte Pier Bock (8%)
– Grutte Pier Dubbel (7%)
– Grutte Pier ale (0%)

Smaak & Omschrijving

Geur: sinaasappel, mout, zoet, iets citrusachtig
Smaak: zoet, moutig, lichte hopbitter, licht zurig.
Mondgevoel: flinke koolzuur prikkeling, plakkend en licht samentrekkend.
Nasmaak: kruidig, zoetig, moutig, sinaasappel, hopbitter

Bron: Biernet.nl