Friese lekkernij

Typische Friese lekkernijen

Friese lekkernijen voor wie ze niet kent. Een typisch Fries eten dat over de hele wereld geliefd is. Maar wist je dat er honderden Friese gerechten en snacks zijn? Daarom een overzicht van vijf typisch Friese gerechten. Van suikerachtig brood tot echte drank: we hebben het in deze lijst behandeld. Weten welke Friese lekkernijen op dit lijstje staan?

5 Beste Friese zoetigheden

Laten we voor een overzicht van Friese zoetigheden beginnen met de meest bekende.

 • Suikerbrood
  Fries suikerbrood, ook wel Fryske sukerbôle genoemd, is een zoet brood gevuld met suiker. Dit is een typisch Fries gerecht voor lunch of ontbijt. Bovendien is het perfect als tussendoortje. Hoewel dit brood tegenwoordig overal te vinden is, is Fries suikerbrood veel lekkerder. Het lekkerste suikerbrood komt natuurlijk echt uit het hart van Friesland.

fries suikerbrood

 • Oranjekoek
  Als je aan oranje koek denkt, denk je al snel aan een oranje koek waar je op Koningsdag van kunt genieten. Maar het is niet zo! Het is een roze cake. Hier komt de naam van deze traditionele Oranjekoek vandaan. In Nederland vind je dit koekje veel tijdens verjaardagen en vieringen. Op Koningsdag wordt het ook veel verkocht. Fries eten wordt echter vaak bij de koffie gegeten. Een heerlijk hapje voor bij de borrel.
 • Beerenburg
  Hoewel Beerenburg officieel niet uit Friesland komt, maar uit Amsterdam, wordt het al jaren beschouwd als de Friese drank van Dokkum. Hier is het bedrijf Sonnema gevestigd. Beerenburg werd veel gebruikt bij het schaatsen om het lichaam warm te houden. Tegenwoordig is het overal te koop en is het de favoriet van velen voor een gezellige avond. De alcoholische drank wordt beschouwd als een kruidenlikeur. Het heeft een rijke smaak en een vleugje zoethout.
 • Fryske Dûmkes
  Fryske Dûmkes, of Friese duim, is een typisch Fries koekje dat tegenwoordig veel gegeten wordt bij de koffie of thee. De oorsprong van de naam van deze cake komt van de afwerking. Een duimafdruk achtergelaten. En als je goed kijkt, ziet deze Friese traktatie er ook uit als een zere duim. Fryske dûmkes smaken naar anijs en worden meestal bestrooid met suiker.
 • Nagelkaas
  Nagelkaas In de top 5 van typisch Friese gerechten hebben we iets speciaals voor kaas: Nagelkaas. De kaas, die calorieën en komijn bevat, zorgt voor een smaakbeleving die zeer gewaardeerd wordt. Deze Nagelkaas staat ook wel bekend als een heerlijke kaas met een pittige afdronk.Deze kaas maakt de lijst compleet. Op de website vind je al deze gerechten met uitgebreidere informatie. Wat is jouw favoriete Friese lekkernij?