Relatiegeschenken zijn een leuke manier om waardering te tonen aan zakelijke relaties. Of het nu gaat om het bedanken van een trouwe klant of het vieren van een succesvolle samenwerking, een relatiegeschenk kan de banden versterken en een positieve indruk achterlaten. Maar het geven van relatiegeschenken kan ook moeilijk zijn. Er zijn een aantal do’s en don’ts die je in gedachten moet houden om ervoor te zorgen dat het geschenk gepast is en op de juiste manier wordt ontvangen. Deze worden in dit artikel op een rijtje gezet, zodat jij voorbereid bent wanneer je een relatiegeschenk moet gaan uitzoeken. 

 

De do’s van het geven van relatiegeschenken

 

  • Bepaal het doel van het geschenk

Voordat je een relatiegeschenk kiest, is het belangrijk om het doel ervan te bepalen. Wil je waardering tonen voor een trouwe klant, een succesvolle samenwerking vieren of simpelweg een merk promoten? Het doel van het geschenk zal invloed hebben op wat je kiest en wat het gaat kosten.

 

  • Wees attent

Een relatiegeschenk moet attent zijn en iets dat de ontvanger daadwerkelijk kan waarderen. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met hun persoonlijke voorkeuren en interesses. Als je bijvoorbeeld weet dat ze dagelijks een aansteker gebruiken, kan je hier op inspelen. Je kan dan kijken naar speciale soorten aanstekers, zoals een Zippo of een stormaansteker

 

  • Personaliseer het geschenk

Een persoonlijk tintje kan het geschenk nog specialer maken. Overweeg om het geschenk te personaliseren met de naam van de ontvanger, het bedrijfslogo of een persoonlijke boodschap. 

  • Denk aan de verpakking

De presentatie van het geschenk is net zo belangrijk als het geschenk zelf. Zorg ervoor dat het geschenk goed is verpakt en er professioneel uitziet.


De don’ts van het geven van relatiegeschenken

  • Geef geen goedkope geschenken

Een goedkoop geschenk kan de indruk wekken dat je niet echt om de relatie geeft of dat je niet veel waarde hecht aan de samenwerking. Vermijd daarom goedkope geschenken en kies iets dat de ontvanger echt kan waarderen. Wanneer je niet veel te besteden hebt, kan je beter gaan voor iets waar je wel tijd in gestopt hebt in plaats van geld. Denk bijvoorbeeld aan een handgemaakt geschenk. 

 

  • Geef geen geschenken die als omkoping kunnen worden gezien

Het geven van een geschenk om iets gedaan te krijgen kan worden gezien als omkoping en kan ernstige gevolgen hebben. Vermijd daarom geschenken die als omkoping kunnen worden gezien en geef alleen geschenken uit oprechte waardering.